Хората трябва да спрат да се състезават да са евтини. Светът отдавна се промени и е време и ние да се адаптираме към предизвикателствата на новата епоха, вместо да страдаме, че убежището на отминалата ера вече не съществува. Такова бе посланието, което отправи геният на маркетигна Сет Годин в телевизионно интервю, качено и в YouTube.

Годин коментира проблемите пред младите хора, които не успяват да си намерят работа и участват в протестни движения като "Окупирай Wall Street". Те сякаш чакат някоя компания да ги забележи и оцени, което не е правилният подход. Ти сам трябва да измислиш как да си уникален, за да може да те забележат и оценят, каза Годин.

Според него капитализмът е състезание, в което всички се надпреварват да бъдат евтини - да произвеждат евтино, да купуват евтино, да получават евтини услуги. Тази система доведе до ситуацията, на която сме свидетели днес. Така че съветът към младите хора е да се прехвърлят в състезанието да са скъпи - да предлагат уникални идеи и да проявяват самоинициатива. Няма значение дали притежаваш сграда или голям бизнес. Ти имаш потенциал да окажеш голям ефект върху света, ако се опитваш да откриеш нещо уникално, насърчава маркетинг гуруто.

Според него причината, поради която хората изостават в мисленето си, се корени в системата, наложена по времето на индустриалната епоха. Тя изисква от теб да си средна ръка човек, който си плаща данъците, осигуровките, прави каквото му е наредено да прави и се пенсионира, когато му кажат, че е време да се пенсионира. През последните месеци видяхме много случаи на компании, в които за един ден уволняват хиляди служители. Всички те са вършели каквото им е било казано, но в един момент се оказва, че те просто са излишни. Така че не ми казвайте, че тази стабилност е устойчива във времето. Сега работните места се движат, състезанието е другаде, коментира Годин.

Според него през 2012 година хората ще започнат да осъзнават, че изостават в адаптацията си към променилия се вече свят. Това е свят, в който рецесията е вечна, каза Годин. Това не е онзи цикличен процес, който идва и си отива. Нещата просто вече са такива и трябва да ги приемем.