От министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в близките дни се очаква да съобщи за съкращаване на разходите за Пентагона и отлагане на някои скъпи програми за нови оръжия – научи Reuters, позовавайки се на източници, които нямат право да говорят в публичното пространство.

Този план се е подготвял от месеци, тъй като общественият натиск върху разточителните военни сили на САЩ сериозно се усилва в условията на раздуващ се бюджетен дефицит и затруднена икономика, при положение че предстои изтеглянето на американските войски от Ирак.

Сред оръжията, чиято разработка ще бъде изоставена, е 40 – тонното „Експедиционно Бойно Превозно Средство“: амфибия, разработвана за нуждите на морската пехота от компанията General Dynamics. Вероятно е да се замрази и програмата за новия снаряд въздух – въздух със среден радиус на действие, която се движи от Raytheon.

Говорителят на Пентагона е отказал коментар с мотива, че Гейтс е този, който ще избере как и кога да направи изявление по темата.

Експерти коментират, че най-голямата оръжейна програма на Пентагона, изтребителят F-35 на корпорацията Lockheed Martin, може да претърпи преструктуриране, в което развойната дейност по проекта да бъде удължена с още две години. Миналата година вече имаше удължаване на развойния период с 13 месеца. От компанията избягват коментар, посочвайки, че през последната година са постигнали напредък с F-35, като на 30 декември се е състояло летателното изпитване на 10-тия по ред боен самолет от серията.

През декември високопоставени лица в американската армия информираха инвеститорите, че бюджетът за отбрана вероятно ще бъде орязан в следващите години. Списание в сферата на сигурността коментира, че Белият дом е поискал от Пентагона да съкрати разходите си с 90 млрд. долара в следващите пет години, започвайки с 12 млрд. по-малко за фискалната 2012 г.

Справка в Wikipedia показва, че бюджетът за програмата F-35 за 2011 г. е предвиден на 11.4 млрд. долара. За фискалната 2010 г. министерството на отбраната на САЩ е получило общо 533.8 млрд. долара, сумата набъбва до 663.8 млрд. долара с „операциите“ в чужбина. При отчитане на разходите за отбрана, които се правят извън министерството на отбраната, съвкупният размер на военните разходи в САЩ достига 1.01 – 1.35 трилиона долара.