Доскоро Дубай изглеждаше като изваден от Хиляда и една нощ - приказно лъскав и откъснат от действителността. Сега обаче емирството пред угрозата на банкрута. Това ли е краят на приказката?

Лъскавите небостъргачи и амбициозният план за постигане на независимост чрез сделките с нефт предизвикваха респект. Оказа се обаче, Дубай се бе нагърбил с прекалено тежки задачи.

В Дубай е и най-високият небостъргач в света, Burj Dubai с 200 етажа и 818 метра, там бяха построени и продължават да се строят суперлуксозни сгради и изкуствени острови. Гигантоманията обаче струва скъпо! Строежът на толкова много луксозни обекти натовари прекомерно емирството във финансово отношение. Дубай е част от Обединените арабски емирства и тяхната Централна банка наля още през лятото милиарден заем в сметката му.

Сега обаче се говори за консолидация на дълговете, т.е. Дубай трябва да преговаря със своите кредитори за пресрочване на плащането. Все пак едва ли емирството ще фалира. Ако кризата в Дубай се задълбочи то просто ще продаде акциите си (или част от тях) в Даймлер, Порше и т.н. Това може да повлече след себе си цяла вълна на фалити. Все пак експертите смятат, че кризата в Персийския залив няма да доведе до ново финансово-икономическо "земетресение" в световен мащаб. БГНЕС