След като поскъпваше в три от първите четири сесии през миналата седмица спрямо щатския долар, еврото загуби цялата си преднина в петък и дори достигна до ново дъно от лятото на 2010 година насам. Изненадващата новина за понижението на кредитните рейтинги от страна на Standard & Poor’s на цели 9 държави от еврозоната, начело с Франция, Италия и Испания, доведе до масови разпродажби на единната валута в края на деня.

Въпреки че от седмици насам се спекулира, че втората по-големина европейска икономика – Франция – ще изгуби топ рейтинга си, провалът в преговорите за гръцкия дълг към момента ускориха този процес, тъй като именно френските банки и финансови компании са с най-голяма експозиция в облигации на южната ни съседка измежду останалите държави в региона.

През настоящата седмица предстои подновяване на преговорите за преструктурирането на задълженията на Гърция, след като в края на миналата година беше постигнато съгласие за отписване на 50 процента от нейния дълг.

Все още обаче, не може да бъде постигнат консенсус по отношение на начина, по който да бъдат преструктурирани оставащите облигации на страната, което пък на свой ред може да бъде пречка за получаване на следващите траншове от финансовата помощ за нея и същевременно да увеличи риска от фалит на Гърция и излизането й от еврозоната.

Изключвайки негативното влияние, което петъчните новини имаха върху еврото, финансовите пазари като цяло не реагираха значително на новините за пониженията на рейтинги в еврозоната, отчасти поради факта, че за голяма част от държавите подобно действие се очакваше.

Освен това рейтингът на Франция в момента е съизмерим с този на САЩ, след като в началото на август 2011 година именно Standard & Poor’s понижи оценката си за най-голямата световна икономика. Както виждаме обаче, влиянието на тогавашните мерки върху доларовите активи беше краткосрочно, затова е необходимо да изчакаме развитието на търговията през настоящата седмица, за да разберем доколко инвеститорите оценят негативно събитията от петък.

Първото изпитание за Франция след новата й по-ниска оценка ще дойде още днес по време на аукциона за държавни ценни книжа, издадени от местното правителство. Въпреки че стойността на предложените облигации е сравнително малка (едва 8.7 милиарда евро), то изискуемата лихва по тях ще покаже какви са настроенията сред пазарните участници и дали имаме основание за допълнителни притеснения за състоянието на втората най-голяма европейска икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2814; High – 1.2877; Low – 1.2623; Close – 1.2675

 

 

 

Подновяването на низходящия тренд и пробивът на дъното при 1.2660 оставят като следваща по-сериозна подкрепа 1.2587.

Корекциите на петъчното движение ще прицелят 1.2687 и 1.2806.

GBP/USD

Open – 1.5339; High – 1.5408; Low – 1.5232; Close – 1.5319

 

 

 

Въпреки високата волатилност при кабела в петък разликата между цените на отваряне и затваряне беше пренебрежимо малка, което на практика не промяна значително техническата картина. Продължаването на низходящия тренд минава през пробив на 1.5232, при което следващата по-сериозна подкрепа е 1.50.

Близките съпротиви са разположени при 1.5329 и 1.5370.

USD/JPY

Open – 76.78; High – 77.00; Low – 76.65; Close – 76.94

 

 

 

Първа цел пред низходящото движение е 76.60, след което ще наблюдаваме засилване на движението към рекордното дъно при 75.30.

Краткосрочните съпротиви остават при 77.00 и 77.33.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!