Съдът не позволява на Мостстрой АД да започне процедура по несъстоятелност. Това съобщи за DarikFinance.bg пресаташето на Софийски градски съд Таня Райнова.

Магистратите са сметнали, че дружеството разполага с достатъчно активи, за да покрие задълженията си и това е основание за отхвърляне на депозираната на 6 октомври молба за стартиране на процедура по несъстоятелност.

В нея бе посочено, че Мостстрой АД и дъщерните му дружества в Пловдив, София и Велико Търново са свръхзадлъжнели, срещу тях се водят редица изпълнителни дела, по силата на които са наложени запори на имущество.

Като големи кредитори на компаниите в молбата бяха посочени ТБ Обединена българска банка АД и Интерлийз ЕАД. В последствие стана ясно, че същата банка е кредитирала щедро и други дружества, които са свързани с бизнесмена Васил Божков, за което със специализирана проверка се задейства и Комисията за финансов надзор.

Новината, че публично дружество иска от съда да го обяви в несъстоятелност, предизвика смут на пазара. Разпродажбите на акции от Мостстрой АД доведе до спад до 0.18 лв. за лот, което според Цветослав Цачев от Елана АД е донесло 1.5 млн. лв. загуба за малките акционери в компанията в първите дни след новината, тъй като тя е част от репо-портфейли. Натискът се пренесе и върху други компании, свързани с Мостстрой АД, като Холдинг Пътища АД.

Анализатори насочиха вниманието на инвеститорите и към други компании, при които съотношението дълг към собствен капитал е високо.

Междувременно БФБ не спря търговията с акциите им въпреки силната волатилност на пазара и не извади Мостстрой АД от състава на индекса BG40. От ръководството на борсата посочиха, че за да пристъпят към подобни действия, е необходимо да е налице форсмажорно обстоятелство или съдебно решение, с което дружеството да бъде обявено в несъстоятелност.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!