Министерство на вътрешните работи събира незаконно такси за издаване на шофьорски книжки, лични карти и паспорти. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, който на 15 февруари тази година се е произнесъл по заведено дело от Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива "Справедливост".

 

Груйкин завежда делото още през 2010 година. В жалбата той иска отмяна на тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерство на вътрешните работи по Закона за държавните такси, тъй като според него тя е незаконосъобразна.

 

Причината, поради която съдът се съгласява с тезата на Груйкин, е че по закон преди внасянето на проект за изменение на нормативен акт, компетентната инстанция следва да публикува текста най-малко 14 дни преди приемането му, за да се съберат предложения и становища от заинтересованите страни по готвената промяна. В случая с проекта за тарифите на МВР, задължение на институцията е било да ги публикува 14 дни преди влизането им в сила.

 

Върховните магистрати приемат, че приемането на Тарифа 4 с Постановление № 25 от 26.02.2010 г. на Министерски съвет не е извършено в съответствие с разпоредбата на Закона за нормативните актове, което е съществено нарушение на административно-производствените правила и фактическо я прави незаконосъобразна.

 

Допуснатото съществено нарушение на административно-производствените правила е достатъчно основание за отмяната на подзаконовия нормативен акт в оспорената му част, пише още в решението на съда.

 

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване от МВР пред по-горна инстанция, която е 5-членен състав на Върховния административен съд.