Концесионерът на пристанище „Бургас Запад” е принуден да оптимизира състава си и да съкрати 117 души от наличния персонал в терминала, съобщиха от компанията.

Предпоставките за това са заложени още от държавния оператор на порта. Непосредствено преди договора за концесия голям брой служители от администрацията на държавното предприятие са били нарочно пренасочени към терминала за насипни товари. Пренасочването е било изкуствено, без служителите да имат някакви преки трудови задължения там.

Когато през май 2013 г. БМФ „Порт Бургас” встъпи в концесионните си задължения, дружеството пое изключително раздут щат от 524 работници. Една част от тях са преназначени административни служители, без отношение към производствения процес. Друга част са работници пряко ангажирани в процеса по обработката на товари, които на практика не се засягат от съкращенията.

Естеството на работата в терминала изключва наличието на многобройна администрация. Там се извършват товаро – разтоварни дейности, в които са ангажирани работници със специализирана квалификация, различна от тази на административните служители.

Освободените от работа ще са в пъти по-малко от възможностите, които дават условията на договора за концесия. В Агенцията по заетостта – Бургас за съкращение са обявени 117 души от наличния персонал на дружеството. Представеният списък на длъжностите доказва, че от работа се освобождават предимно хора, работили досега в администрацията на държавния порт – служители без преки трудови задължения към дейностите в терминала.