Съдебен спор между съпрузи във Великобритания приключи с присъда-прецедент, която може да се окаже повратна точка за хората с късмет в хазарта. В постановленито по казуса на Върховния съд се посочва, че ако съпругът или съпругата ви е спечелила от хазартна игра, то нямате право да претендирате за част от парите. Единственото, на което имате право да се надявате, е дял от къща или друг имот, в който късметлията реши да инвестира спечелената сума.

Ако обаче късметлията/ късметлийката реши да сложи парите от печалбата в банка, законната му/й половинка няма право да настоява за свой пай от печалбата.

Интригуващото дело е било заведено от хотелски портиер, чиято бивша съпруга спечелила 500 хил. лири от лотарията преди 10 години. Семейството живеело в общинско жилище преди да ги сполети големия късмет. Без знанието на съпруга си и със собствени средства жената купила лотарийния билет, който донесъл голямата печалба. С по-голямата част от парите (275 хил. паунда) тя купила къща в Лондон, където семейството живяло близо 3 години.

Явно семейният живот на широко обаче не се отразил здравословно на отношенията между съпрузите и те решили да се разведат. На бракоразводното дело обаче възникнал неразрешим спор за това длъжна ли е бившата съпруга да сподели остатъка от печалбата си с бившия си съпруг.

В присъдата на върховните магистрати в Лондон се казва, че мъжът има право само на дял от къщата, закупена след щастливото събитие, но не и на част от вложените в банка пари. The Telegraph