Седем договора за създаването на регистър за електронна идентичност на потребителите подписа транспортният министър Ивайло Московски. Общата стойност на проектите е 12 млн. лева и са осигурени от ОП „Административен капацитет".

Т. нар. „електронното ЕГН" ще се съдържа в цифров носител и ще се ползва за удостоверяване на самоличността на притежателя на картата пред информационните системи на администрацията.

Например – единият от подписаните договори, чиято стойност е един млн. лева, ще бъде за изграждането на система за „демократично ориентирано вземане на решения с участието на гражданите и бизнеса".

„За момента стартираме проекта с пилотни отделни карти с електронен чип. Чрез тях ще може да се влиза в електронното правителство. Чрез тази идентификация ще може да се използват услугите.

На практика заедно с първия проект, който сме планирали по едно и също време да приключат, а именно пролетта на 2013 година, където целта е да бъдат интегрирани над 30 публични регистъра, да могат хората да използват електронните услуги, предоставени от всички институции, ведомства, общини и така нататък", каза Московски.

Според транспортния министър с въвеждането на електронната идентификация ще се спестят милиони левове на администрацията и на гражданите.