Такса смет да се изчислява на базата на използваното количество вода или ток. Това е едно от предложенията на Министерството на финансите, представени вчера на първото заседание на работната група, натоварена да направи нова методика. Това съобщи пред "Сега" зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов. Групата трябва да излезе с предложение до 6 юни.

Ведомството предлага и други варианти, например на глава от населението на дадена община. Ако се изчислява на базата на потребения ток или вода, общините трябва да сключват договори с комуналните дружества, които да им подават информация. 

"Трябва да се изчисли как един кубик да се приравни на количеството използван боклук. Трябва да мога да кажа, че един кубик вода е равен на пет тона боклук, но това, че използваш вода, не значи, че генерираш боклук", обясни Барбалов. По думите му това няма никакво предимство над сегашната методика, която ползва за база данъчната оценка на имотите.

Другият вариант е налогът да се изчислява на база индивидуални отпадъци, като се използват съдове за съхраняване, контейнери, торбички и други. "Идеята е да се купуват торбичките от общините, но ще е труден контролът за големите общини", обясни зам.-кметът. Този механизъм е приложим за малките общини, но за големите ще е много трудно.

"Друго притеснително в предлаганата наредба е, че се предвижда зимното почистване и контролните функции, които в София се извършват от Столичния инспекторат, да отпаднат от план-сметката", обясни Барбалов. По неговите думи това означава общината да намери 20 млн. лв., с които да финансира тези дейности. 

"Това донякъде се препокрива с искането на бизнеса зимната поддръжка да отпадне от сметката и да се въведе нов местен данък, който да обезпечи тези дейности", допълни Барбалов.

По време на срещата общините са поискали въвеждането на методиката да се отложи. До края на тази седмица засега няма насрочена нова среща, но кметовете подготвят своите коментари. 

С последните промени в Закона за местните данъци и такси беше записано, че общините нямат право да изчисляват такса смет на базата на данъчната оценка на имота, ако нямат възможност на базата на количество генериран боклук. Това беше възможно с предишния текст на закона. До края на юни методиката трябва да е ясна и одобрена, а от началото на другата година да се въведе от всички общини.