Шофьорите на жълтите коли се оплакват, че оборотите им са намалели тройно спрямо година по-рано. Най-тежко е положението за тези в София, които нямат клиенти и не смогват да платят лизинга за автомобила, който карат, съобщава „Новинар”.

 

Заради това им се налага да теглят кредити и непрекъснато да трупат борчове към роднини и приятели, алармираха от бранша.

 

„Факт е, че работата им значително е намаляла, особено в София, където конкуренция на жълтите коли е метрото”, обясни пред „Новинар” председателят на федерацията на таксиметровите водачи Яне Янков. Той уточни, че непрекъснато има таксиджии, които продават возилата си.

 

„На тяхно място идват други, а отказалите се от занаята масово търсят работа в чужбина като строители”, допълни той. По думите му в момента в столицата има общо около 6000 таксита. Броят на самите коли не е намалял, но се наблюдава значителен отлив на клиенти.

 

Таксиджии от столицата споделиха, че много техни колеги са намерили реализация в строителния бизнес в Германия. Шофьорите уточниха, че всяка година работата им през февруари е по-малко, но тази година ситуацията е станала критична. „Дори на 14 февруари, когато се празнува Свети Валентин и Трифон Зарезан, тази година почти нямахме работа. Хората масово използваха метрото.