Таксиметровите шофьори да се облагат с патентен данък. Тази идея ще обсъдят депутати от ГЕРБ и финансовото министерство. Отделно ще се разгледа и възможността да се вържат всички касови апарати на такситата с данъчните, подобно на останалите търговци.

Няма проблем таксиметровите шофьори да се облагат с местния патентен данък. В голяма част от случаите това са физически лица и еднолични търговци, обясниха експерти. Така ще се повиши значително събираемостта, тъй като в момента контролът върху таксиметровите превози е по-труден.

Предложенията дойдоха след обсъждането на проекта за изменение на Закона за автомобилните превози. Той предвижда да се осигури дистанционна връзка с Националната агенция за приходите на всички превозвачи.

По този начин ще може да се следи в реално време продажбата на билети, включително и за градския транспорт. Предвижда се въвеждането на апарати с фискална памет в автобусите да става поетапно.

Срещу идеята обаче скочиха редица депутати от транспортната комисия към парламента, където разглеждаха законопроекта. Несъгласие изразиха включително народни представители от ГЕРБ, като някои дори напуснаха заседанието в знак на несъгласие със затягането на контрола над превозвачите.

Основният мотив е да не се натоварва бизнеса с излишни разходи в кризата. Това обаче е двоен стандарт, тъй като всички останали търговци, включително и тези, които продават например зеленчуци на пазара, са задължени да осигурят дистанционна връзка с данъчните. Така че няма логика бизнеси за стотици хиляди да не изпълнят наредбата, аргументираха се от финансовото министерство.

Същевременно от приходната агенция ще дадат два дни бонус на търговците да свържат касовите си апарати с НАП. Данъчните ще стартират проверките си по търговските обекти на 3 април.

Така всеки търговец, който до полунощ на 2 април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясняват от приходната агенция.

До момента в НАП отчитат оборотите си малко над 260 000 касови апарата. По предварителни данни около 300 000 са устройствата,  за които изискването трябва да бъде изпълнено до втори април.  Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.

Оборотите, отчетени на вече свързаните с приходната агенция касови апарати през януари, са били 12,5 млрд. лв., а през февруари сумата е 15,1 млрд. лв.