Председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева заяви, че се надява да се стигне до споразумение със зърнопроизводителите заради планираните от тях протестни действия в понеделник.

„Ние разговаряме и се надявам, че ще стигнем до споразумение. Всички точки от меморандума между правителството и Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ) са в процес на изпълнение в рамките на възможностите. Това, което към момента все още не е финализирано от исканията на зърнопроизводителите, е нотификацията за акциза на горивата. Такава нотификация беше изготвена и се надявам до средата на годината тя да бъде готова", каза Танева. Според нея всички останали договорки са изпълнени или се изпълняват и плащанията се извършват.

В процес на изпълнение са исканията по отношение на данъчните облекчения на земеделските производители. Очакванията са до другата седмица да има готовност за промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с което ще се отговори на исканията.

"Мога да дам за пример нещо, което сме обсъждали и сме го изпълнили. Става дума за данъчните облекчения при инвестиции в Закона за корпоративното подоходно облагане, който влезе в сила от 2010 г. Нотификацията за това бе получена преди 31 март, така че това е изпълнен ангажимент", допълни депутатът.

Танева информира, че в сряда на заседанието на Комисията по земеделие и гори ще бъдат изслушани министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Ще се засегне въпросът с изплащането на субсидиите.

Тя изрази удовлетворение, че плащанията са стартирали навреме - на 14 март, но има процедури, които няма как да бъдат пренебрегнати или да не спазят и най-вероятно това е причината да бъдат забавени.

Танева не смята, че има основания за оставката на земеделския министър. Според нея стриктното изпълнение на процедурите по регламенти, по които България е страна и забавянето с три дни не е основание за оставка на министъра.