Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува против увеличаване на лимита на държавния дълг, което бе възприето от анализаторите като политическа стъпка на републиканското мнозинство за подчертаване на нуждата от орязване на бюджетните разходи, информира БТА.

С 318 срещу 97 гласа бе отхвърлено искането на президента Барак Обама за увеличаване на тавана на дълга над сегашните 14,3 трилиона долара. Конгресмените имат срок до 2 август да постигнат споразумение по въпроса. Осемдесет и двама демократи гласуваха заедно с републиканците против предложението, посочва АП.

Републиканците заявиха, че биха подкрепили повишаването на тавана само ако това бъде придружено от мерки за съкращаване на разходите. "С днешното гласуване Камарата показа на американския народ и на рейтинговите агенции, че републиканците няма да се съгласят на увеличаване на държавния дълг без съществени съкращения на разходите и истински бюджетни реформи", заяви конгресменът Дейвид Кемп, шеф на комисията за данъците.

Белият дом обаче е уверен, че Конгресът в крайна сметка ще подкрепи законопроекта.