Учените наблюдават с нарастваща тревога това, че много от най-често използваните химикали могат да имат имат гротескни ефекти върху природата.

 

Широко се използват хербициди, който действат като женски хормон и променят поведението и физиологията на дивите животни, пише New York Times.

 

Нещо повече, има множество доказателства, свързващи тези химикали с проблеми при хора. Те включват рак на гърдата, безплодие, нисък брой сперматозоиди, генитални малформации, ранна менструация, диабет и затлъстяване.


Учени отчитат например, че вроден дефект, като хипоспадията - неправилно положение на уретрата - сега е два пъти по-често срещан сред новородените момчета, отколкото преди няколко десетилетия. Подозрението пада върху химикалите, разрушаващи ендокринната система.

 

А те са навсякъде. Те са върху термично обработените фактури от банкоматите и бензиностанциите, в консервираните храни, в пластмасите и опаковките за храни, в много козметични продукти. Освен ако през последния половин век не сте живели на самотен остров, при тест, ще ги откриете и във вашата кръв, урина, има ги и в кърмата, кръвта и пъпната връв на бебетата.

 

Пример за това е бисфенол-А (BPA) - химическо съединение, което се използва заедно с други химикали при производството на пластмаси и смоли. Остатъчен BPA се намира в епоксидни смоли, които се използват за опаковка на храни и покритие на съдове и кутии за храни и напитки - от бутилки за напитки, до шишета за бебета.

 

BPA е разрешен за използване в материали, предназначени за контакт с храни в ЕС, САЩ и Япония.

 

Миналия месец водещи медицински асоциации в САЩ не успяха да се преборят с лобито на химическите компании и да накарат Администрацията за храните и лекарствата да забрани използването на бисфенол-А.

 

Изследователите предупреждават, че вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, могат да предизвикат хормонални промени в организма, които стават явни след десетилетия.

 

Оказва се, че DES, синтетична форма на естроген, рутинно давана на бременни жени в миналото, за да се предотврати спонтанен аборт или сутрешно гадене, предизвиква рак на вагината и гърдата десетилетия по-късно в дъщерите на лекуваните. В момента DES е забранен в САЩ, но последствията вече са налице.

 

Тревожни нови изследвания върху дългосрочните ефекти на химикалите, нарушаващи действието на ендокринната система се появяват постоянно.

 

Друг пример за такова вещество е PFOA. То повиша вероятността за раждане на деца, които ще растат с наднормено тегло. При това PFOA /перфлуорооктанова киселина/ е навсякъде от опаковките за пуканки за микровълнова фурна, до препаратите за почистване на килими.