Въпреки все по-добрите оферти за ипотечни кредити, хората теглят все по-малки суми, заяви за Дарик кредитният консултант Тихомир Тошев. През март средният размер на изтеглените ипотечни кредити е под 30 000 евро, докато през февруари е бил близо 35 000 лева.

Тошев допълни, че клиентите все повече настояват за различните оферти да се сравнява годишният процент на разходите, като целта е месечната вноска да не надвишава 500 лева.

Наблюденията на анализаторите са, че броят се запазва същият като миналата година, даже се вижда ръст в рамките на 2 на сто спрямо миналата година, но като суми кредитите намаляват. „Това е видима тенденция през последните три месеца, но според мен се оформи още в края на миналата година, когато се видя, че за съжаление кризата няма да приключи толкова бързо, колкото ни се иска, и 2012 година също ще мине под нейния знак", каза Тошев. По думите му хората предпочитат да задлъжняват малко, все повече те търсят кредит с месечна вноска около и под 500 лв., смятайки, че това е нискорисково за техния бюджет, пък от друга страна искат да купят жилище сега, защото смятат, че са попаднали на добра оферта, намерили са жилище, което отговоря на техните изисквания на добра цена.

Тошев каза, че хората които теглят кредити като цяло са по-малко от онези, които предпочетат да спестяват и се вижда, че депозитите нарастват по-бързо. Тошев изрази мнение, че в дългосрочен план тенденцията ще е такава, че колкото повече намаляват лихвите по депозити, хората ще предпочитат да вложат парите си в други инструменти, които да им носят по-висока доходност.

Тихомир Тошев допълни, че все повече клиенти се опитват да погасят предсрочно по-голяма част от вече изтеглените си кредити. Така с намаляването на главницата, те успяват да намалят и размера на месечните си вноски. Имало е и няколко случая на хора, които продават имот, за да погасят изцяло ипотечния кредит за жилището си.