Ръст с над 20% в сравнение с миналата година се наблюдава при кредитите за лечение и образование показва проучване на TBI Bank.

Най-често финансираните начинания в областта на лечението са стоматологични услуги, процедури инвитро, пластични операции, съхранение на стволови клкетки и други.

Повечето кредитополучатели, близо 54%, ползват средствата за ремонт и обзавеждане на дома.

На второ място заедно с покупка или ремонт на автомобила се нареждат и почивките и екскурзиите, за тях заем вземат 11 % от потребителите.

За образование теглят средства 9% от потребителите на банката, а 6% използват средствата, за да си помогнат до получаване на заплата.

Не малък процент от кредитите, 5% се използват за финансиране на любимото хоби, като екипировка за сърф, парапланер, сноуборд, ски и други.

Сред по-рядко споменаваните причини за теглене на кредит са абитуриентските балове, подарък за внуче, плащане на парно и други натрупани сметки.

Според TBI Bank данните показват, че все повече българи търсят финансиране за разнородни начинания, голяма част от които, свързани с качеството на живот, а не с покупки от първа необходимост.