Спонсорираната от правителството компания, наречена UK Seabed Resources спечели първите търговски права за проучване на над 58 000 квадратни километра в района на Тихия океан. Лицензът е предоставен от Международната организация за морското дъно, която регулира добива извън териториалните води.


В края на това лято, компанията ще започне да събира т. нар. полиметални образувания – скали богати на минерали, които се намират на морското дъно, на около 4000 метра под повърхността на Тихия океан. Такива образувания са открити за първи път през 1868 г. в Северния ледовит океан. Но всъщност те се намират по дъната на всички океани, пише
The Telegraph.

 

Планът е скалите да бъдат добивани от механичен комбайн и след това рудата да бъде обработвана на повърхността. Предполага се, че в във въпросните скали се съдържат милиони тонове мед, никел, кобалт и манган, както и редко-земни метали. Технологията за добива е разработена от американската компания Lockheed Martin.

 

Всъщност технологията с разработена още през 70-те години на XX век, когато под прикритието на търсене на манганова руда от магната Хауърд Хюз, ЦРУ провежда операция по издирване на потънала съветска подводница.

 

Опитите за добиване на метали от морското дъно досега се извършваха с нетърговска цел, но поскъпването на природните ресурси в последните години превръща добива в рентабилен.

 

Особено значение се отдава на редко-земните метали, използвани в производството на множество технологични продукти. В момента по-голямата част от добива на редко-земни метали се осъществява в Китай, което дава огромно конкурентно предимство на най-голямата европейска икономика.

 

Британското правителство прогнозира, че добивът на метали от морското дъно може да донесе на икономиката на страната около 40 млрд. паунда в следващите 30-години.