Microsoft Corp.ще купи бизнеса на финландската компания Nokia за производство на телефони - Nokia Oyj, за 5.44 милиарда долара. Това изглежда като логична стъпка след като финландците заложиха на мобилната версия на операционната система Windows, за да се справят с конкуренцията на Apple и Samsung и не успяха. Така след Motorola още една от водещите компании в сектора на мобилните комуникации сменя собственика си. А преди само 2 години Nokia беше най-голямата по пазарен дял в глобален мащаб.

Сделката включва изплащане на 3.79 милиарда евро за самото поделение за производство на телефони и 1.65 милиарда евро за патенти.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп ще се оттегли от поста след приключване на придобиването в началото на 2014 г.

Microsoft се опитва да заеме по-голям дял на пазара на мобилни устройства и да наложи Windows и в този сегмент, на фона на свиващите се продажби на стационарни компютри.

А Nokia е принудена да продава, след като не успя да се справи с предизвикателствата, произтичащи от по-слабото търсене на нейните телефони.

Nokia отчете през юли 27% спад в броя на продадените телефони през второто тримесечие. За последните 5 тримесечия компанията е загубила повече от 5 млрд. евро.

Около 32 000 служители на Nokia ще бъдат прехвърли на работа в Microsoft в резултат на сделката. Устройствата и бизнес услугите генерират около 50 на сто от нетните продажби на Nokia през 2012 г., на стойност около 15 милиарда евро.