Мобилните оператори ще изпращат вече на клиентите си съобщение, с което ще ги уведомяват, че предстои подновяване на договора им след 10 дни.

Такава поправка обмислят депутати от ГЕРБ, които работят върху изготвянето на пакет от промени в законите за защита на потребителите и за електронните съобщения, чиято цел ще е да сложи край на автоматичното подновяване на договорите без известяване на клиентите за това.

Така клиентите ще имат време сами да преценят дали да продължат да се възползват от услугите на съответния телеком, или да се откажат от тях, обясниха избраници от управляващата партия. Те възнамеряват също така да задължат операторите да предоставят гратисен период от 30 дни, в който потребителите да могат, без да им се удържа неустойка, да се отказват от подписаните договори за GSM, интернет или други услуги.

Именно проблемите със „загробващите” договори са сред основните оплаквания, които се чуха на редица кръгли маси, последната от които беше организирана от КРС тази седмица. Телекомите пък вече обявиха готовност да се откажат от клаузата за автоматичното подновяване на договорите.