Акциите на UniCredit SpA се сриват в Милано с 8.4%, след като най-голямата банка в Италия заяви, че ще продаде дялове за 7.5 млрд. евро, на цена с 43% по-ниска от тази на затваряне вчера, като се изключи стойността на правата, съобщава Bloomberg.

 

Финансовата институция съобщи, че ще предложи на инвеститорите правото да закупят новите акции при цена от 1.943 евро всяка, което е с 43% по-малко от цената на затваряне вчера, като се вземе в предвид имплицитната стойност на опцията да се купят две акции за всяка съществуваща.

 

Това надвишава отстъпката от 30% предложена от Commerzbank AG при набирането на 5.3 милиарда евро през май миналата година и отстъпката от 39%, която даде HSBC Holdings Plc, когато повиши капитала си със 17.7 млрд. долара през март 2009 г.

Главният изпълнителен директор Федерико Гизони намалява разходите и съкращава персонал, за да укрепи финансите на банката и да увеличи рентабилността, след като отчете нетна загуба за третото тримесечие в размер на 10.6 милиарда евро.

 

Днес акциите на UniCredit поевтиняват с 8.4%, до 5.80 евро. От обявяването на набирането на нов капитал на 14 ноември цената на книжата е паднала с 25%, а от началото на годината, с 63%. Така пазарната капитализация на банката вече е само 11.3 млрд. евро.

 

Инвеститори, включително Fondazione CRT, Allianz SE и Carimonte, вече заявиха, че ще закупят 14% от предложените права. Акционери са започнали процедури за участие за още 10% от офертата, без да поемат никакви обвързващи ангажименти към банката.

 

Италианският финансов регулатор позволи на Централната банка на Либия да участва в предлагането и да задържи дела си от 5% от акциите на UniCredit.

 

Инвеститори могат да закупят права от 9 януари до 27 януари, и да ги използват за придобиване на акции на банката от 9 януари до 20 януари.