Тихата енергийна революция е в ход. През ноември, Дубай обяви изграждането на соларен парк, който ще произвежда електричество на цена по-ниска от 0.06 долара на киловатчас, което е по-евтино от всички алтернативи.

Мощността ще бъде включена в електрическата мрежа през 2017 г. Това е още един предвестник на бъдеще, в което възобновяемите енергийни източници ще изместят традиционните изкопаеми горива, пише в The Project Syndicate, Клаус Тьопфер, бивш изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда.

Само от началото на тази година в глобален мащаб стартираха няколко подобни проекта, макар и с не толкова евтина енергия. Нигерия строи соларни паркове с мощност 1000 мегавата, Австралия – 2000 мегавата, а Индия – 10 000 мегавата.

При това тези проекти са движени от ниска себестойност и силни очаквания за печалби, а не от загриженост за околната среда.

Според проучване на института Fraunhofer в рамките на десетилетие средната цена на тока от соларни централи ще падне до 4-6 цента за киловат час. А до 2015 г. производствените разходи вече ще се движат около 2-4 цента. Няма централа, използваща фосилни горива, която може да произвежда ток на толкова ниски цени.

Изобилието от евтина енергия ще повиши значително благосъстоянието на населението в глобален мащаб и ще даде силен тласък на икономическото развитие. Все повече развиващи се икономики ще имат достъп до достатъчен енергиен капацитет, за да създават производствени вериги за продукти с висока добавена стойност.

За разлика от големите конвенционални електроцентрали, слънчевите инсталации могат да бъдат изградени в рамките на няколко месеца и не се нуждаят от скъпа съпътстваща инфраструктура.

Сега е времето да се инвестира мащабно в сектора. Като за начало, разходите за строителство на слънчеви електроцентрали са достатъчно ниски, за да се произвежда електроенергия на конкурентни, стабилни цени за повече от 25 години напред.

Още по-важно, цената на капитала в момента е рекордно ниска в по-голямата част от света. Това е решаващ фактор за икономическата жизнеспособност на соларните електроцентрали, защото те се нуждаят от много малко поддръжка, но изискват сравнително висока първоначална инвестиция.

В резултат слънчевите централи в момента са по-евтини в облачна Германия, отколкото в слънчеви региони, където цената на кредита е по-висока.