Дванадесетте страни, участващи в преговорите за споразумение за Транс-тихоокеанска свободна търговия, не постигнаха съгласие на срещата в Хаваи.

Според американския специален представител за търговията Майкъл Фроман страните, участващи в преговорите, са решили да ги продължат на двустранно равнище, за да се опитат да изгладят разногласията. Реално обаче не е определена нова дата за следващи многостранни преговори.

В преговорния процес участват Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония и САЩ.

Преговорите за Транс-тихоокеанското партньорство започнаха през 2005 г. Планираше се те да завършат през 2012 със сключването на общ договор.

Сроковете не бяха спазени заради съществени разногласия между участващите държави и опасенията за ефекта на такава сделка върху техните икономики.

Целта е пълна отмяна на митата за товари и услуги в Азиатско-Тихоокеанския регион, но и уеднаквяването на регулациите и въвеждане на арбитражни съдилища, където бизнесът да може да подава искове срещу държавите, участващи в споразумението.