Само заради либерализацията на пазара на електроенергия цените ще скочат с между 20 и 25%. Това прогнозира Владимир Аличков от фотоволтаичната асоциация.

Представители на ВЕИ сектора поискаха увеличение на цената на тока, което да отговаря на разходите на инвеститорите в сектора за производство и пренос на енергия, като предложиха правителството да подпомага най-уязвимите групи от граждани, които няма да могат да посрещнат новите по-високи цени.

„20-25 процента повишение на цената само заради либерализацията, а България ще трябва да изпълнява и други европейски директиви, свързани с квоти, което ще предизвика ръст в цената на електроенергията в ТЕЦ-овете. Единственият начин този ръст да бъде овладян е либерализирането на пазара. Ако останем в регулиран пазар, този ръст няма да може допълнително да бъде овладян", коментира специалистът.

Според Никола Николов от асоциацията пари за подпомагане на най-уязвимите групи може да се намерят от събраните суми от въглеродни емисии.

По думите на Николов в момента в БНБ има 100 млн. лева, които могат да бъдат използвани за тази цел. Той обаче отказа да дефинира кои са най-уязвимите групи, тъй като социалната политика била задача на правителството.