Земеделският министър Мирослав Найденов е променил решението си за разпродаване на планини срещу компенсаторки, съобщи offnews.bg, като се позовава на еколога Тома Белев. Той е получил обаждане по телефона от министъра след участие в предаване, излъчвано онлайн от няколко медии вчера следобед. В него Белев алармира, че сред обявените земи за продан срещу компенсаторки са включени и 1 200 дка земи около връх Миджур в Стара планина. Те се продават срещу 61 лв. на декар.

 

От телефонното обаждане Тома Белев е получил уверението на министъра, че планинските пасища ще бъдат изключени от предстоящите търгове на земеделски земи, който бе обявен преди две седмици и разпали бурна обществена дискусия.

 

На 21 август Министерство на земеделието и горите откри процедура по приватизация на над 150 хил. дка земеделски земи в различни краища на България срещу поименни компенсаторни инструменти. Подобно голямо предлагане на земи от Държавния поземлен фонд не е правено от години. Новината за него бе предшествана от значително поскъпване на поименните компенсаторните бонове на Българска фондова борса. Това събуди подозрения, че информация за готвените търгове и изтекла от министерството и това е дало възможност на икономически субекти да се подготвят за изкупуването на земи, при това практически без конкуренция на търговете, тъй като от тях са изключени кандидати, които не притежават съответните компенсаторки.

 

Сред обявените за приватизация земи има уедрени парцели, земи в считани за атрактивни земеделски райони, планински терени и пасища, включени в мрежата НАТУРА. Официална информация за изваждането на планинските терени от списъка със земи за продан засега няма.

 

Въпреки отправените от различни политически формации призиви за прекратяване на тръжната процедура заради опороченост, тя остава в сила.