Ако трябва да класираме постиженията на кабинета, то може да откроим само едно – не фалирахме. Така един от водещите икономисти у нас определи на шега или не съвсем икономическата и финансова политика на правителството през 2010 г. 

Извън шегата ние се опитахме да подредим петте икономически гафа на кабинета, класирани от двама икономисти – независимо един от друг. Георги Стоев от Industry Watch и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Номер 1: Национализацията на лични сметки от професионалните пенсионни фондове

Заграбването на личните партиди от професионалните пенсионни фондове е върхът на пенсионната реформа, която сама по себе си може да се определи като гаф, коментира Петър Ганев. По думите му вината за нея трябва да се сподели между синдикатите и кабинета, тъй като голяма част от предложенията не дойдоха от министрите, а просто бяха изпълнени исканията на синдикатите. Правителството направи опит да посегне и на Сребърния фонд, а не се знае какво може да произтече от едно подобно действие, допълни Ганев. Допълнителен негатив е отзвукът от присвояването на парите на хората от кабинета в чужбина, коментира икономистът.

„Това е нарушение на правата на хората да имат лични вноски, частна собственост и е в разрез с целия подход за правене на пазарна икономика в България. Гаф е много популярен начин да се определи това нещо, но със сигурност е в разрез с Конституцията”, коментира от своя страна Георги Стоев.



Макар и национализацията да е безспорният лидер в класацията, реформата в здравеопазването също се прокрадва в подножието на върха и се изкачва над второто място. Според Петър Ганев недопускането на пазарни отношения в здравеопазването и запазването на монопола на НЗОК ще доведе до нови проблеми. „Имаше резерв на НЗОК, но и той беше заграбен – стана част от фискалния резерв, но не е ясно за какво ще бъде похарчен. Със сигурност няма да бъде използван за здраве, а най-вероятно само да пълни дупки в бюджета”, коментира Ганев. Той припомни, че през 2010 г. двама здравни министри подадоха оставки.

Номер 2: Бюджет 2010 и вдигането на осигуровките

Вдигането на осигуровките с 1.8 % ще доведе до негативи както за икономическата активност, така и за бюджета, категоричен е Георги Стоев. „Припомням, че когато правителството вдигна акциза върху цигарите миналата година, това не само не доведе до позитиви, но и донесе негативи, които не бяха предвидени от финансовото министерство”, допълни икономистът от Industry Watch.

Според Петър Ганев по-големият гаф е Бюджет 2010. Необходимостта от вдигане на осигуровките е продиктувана (но не оправдана) от грешките тази година, заради които се стигна и до свръхдефицит. Фактът, че бюджетът беше актуализиран и не е в разумни граници има своите негативи не само за икономика, а за всеки един от нас, каза още икономистът.

Номер 3: Енергийната политика на правителството


Правителството показа пълна неспособност да се откачи от ангажиментите да построи втора атомна електроцентрала, каза Георги Стоев. „АЕЦ „Белене” е дълг на правителството. Ако не бъде разтрогнат като договорни отношения, българските данъкоплатци ще трябва да платят огромна сума”, коментира още Стоев.

Петър Ганев припомнии, че правителството не води добра политика и по отношение на възобновяемите енергийни източници. Икономистът отбеляза и огромните суми пари, отишли в проекта „Цанков камък”. „Явно НЕК не е имал пари за инвестиции в мрежата и токът по морето спря. Може би тези средства са потънали в „Цанков камък”, каза Петър Ганев.

Номер 4: Хвърковатата чета на НАП/ Въвеждането на стандарт „Стара планина”

Четвъртата позиция е споделена. Георги Стоев я отреди на заснемането от въздух на луксозните имоти, до което прибягнаха данъчните. „Прелитанията с хеликоптери нямат никакъв фискален ефект (бел.ред. – 17 млн. лева според изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов). Данъците върху имотите отиват в общините, а големият проблем са постъпленията в централния бюджет и хеликоптерите по никакав начин не променят тази ситуация. Това са изхарчени пари на данъкоплатеца и ангажиране на медиен ресурс за една смешна по същество акция”, категоричен бе Стоев.

Въвеждането на стандарта „Стара планина” е номинацията на Петър Ганев. Той определи като абсурдно поведението на земеделския министър Мирослав Найденов да прави проверки в супермаркетите. „Това категорично говори за опит за преразпределение на пазара”, допълни икономистът. Според него скандалът около дипломата на бившия шеф на ДФ „Земеделие” Калина Илиева също са достойни за номинация. 
 
Номер 5: Българският Лувър



Българският Лувър, строителството на нови спортни зали са начинания, които ще вземат голяма част от ресурса на българите, а няма да донесат такава полза, смята икономистът Георги Стоев. Той е категоричен, че макар и някои от проектите все още фактически да не са започнали, със сигурност разходите за тях ще бъдат в пъти повече от приходите.