Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ може да определи цена за достъп за "Топлофикация София" за онези нови абонатни станции, изградени от строителните фирми, които дружеството няма средства да изкупи. Това заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Изкупуването на абонатни станции е проблем, който стои не само пред топлофикация, но и пред други дружества - оператори на услуги, коментира Семерджиев. Той обясни, че се допуска изграждането на абонатни станции за сметка на частни лица, а не на дружествата, но в Закона за енергетиката има срок за изкупуването им.

Тъй като дружествата нямат средства за изкупуване на съоръженията, ние ще съсредоточим усилията си, да се предложат механизми за отлагане на това изкупуване, каза Семерджиев.

"Топлофикация София" би могла да бъде задължена да плаща достъп до съоръженията, които не са нейна собственост и така ще има удовлетворяване на двете страни, посочи Семерджиев.

Цената за достъп ще се определя от ДКЕВР

Проблем с изкупуването на съоръжения има и ЧЕЗ, която трябва да отдели 180 млн. лв. за придобиване на съоръжения. Семерджиев каза, че ДКЕВР е подготвила наказателни постановления за налагане на санкции на ЧЕЗ. Минималният размер на санкцията е около 20 000 лева. /БТА/