44 00 съдебни дела е завела „Топлофикация – София” за последните 3 г.  по съдебен път са събрани 63 млн. лв., а само от началото на тази година - над 10 млн. лв. Това отчете изпълнителният директор на дружеството инж. Стоян Цветанов. 

Той припомни, че това е последната мярка за събиране на борчовете от клиентите. Към момента абонатите на софийското парно дължат общо 350 млн. лв., в които влизат текущи и просрочени вземания.

„Само за последната година „Топлофикация – София” е сключила 11 000 споразумения за разсрочване плащанията на борчовете”, допълни инж. Цветанов. Те са на обща стойност 25 млн. лв. От дружеството обясниха, че най-големият борч на частно лице е 6000 – 7000 лв. 

Благодарение на телефонните обаждания от служители на кол центъра на длъжници, пък в хазната на столичната Топлофикация са влезли 25 млн. лв. за последната година.

В същото време обаче абонатите на софийското парно ставали все по-изрядни платци.

Има 21,5% ръст на събираемостта през последните 3 г. Без никакви борчове или с до 6 неплатени фактури са 74% от абонатите, което е три четвърти от абонатите. 

„Когато поехме компанията в края на 2010 г. клиенти без просрочие на сметките бяха само 48%”, допълни шефът на софийското парно. Инж. Цветанов обяви, че е против драстично увеличение на цената на парното, защото клиентите трябва да могат да си плащат сметките, а не да трупат дългове.

От дружеството припомниха, че от 1 юни влезе в сила нова наредба за топлоснабдяването. Със сметките всички столичани ще получат брошури за това как ще се изчислява използваната от тях топлоенергия и топла вода. 

Основното в случая е, че се минава се от начисляване на парно от прогнозен дял на прогнозно количество и ще могат сами да определят из между 4 варианта как да се изчислява сградната инсталация.

По новата наредба ще можем дори сами да си изчислим сметката обяви Зафир Зарков – член на инженерната комисия в Столичния общински съвет.

В София има 450 места, на които клиентите могат да си платят парното. Предвижда се на касите на „Топлофикация” да се плащат и общинските данъци, и такса смет, както и паркиране в синя и зелена зона. След време на сайта www.toplo.bg ще могат и фирмените абонати, които са 35 000 да си проверяват сметките. Сега тази услуга е възможна само за частните лица.

През тази година е планирано да бъдат сменени малко над 40 км топлопроводи. За 37 км вече се довършват процедурите по възлагане на външни фирми, а със собствени екипи дружеството ще смени още между 3 и 6 км. 

Очаква се тази година да бъде въведена в експлоатация и малка турбина, която да произвежда 12 мегаватчаса топлоенергия. Тя обаче все още е в Румъния и не е доставена. 

Общо дружеството през годината ще инвестира 61 млн. лв. като 49 млн. от тях са собствени средства на „Топлофикация – София” и 12 млн. лв. са грант от фонд „Козлодуй”.