Лихвите по ипотечните кредити ще продължат да падат. Тъй като пазарът на ипотечно кредитиране е особено силен през пролетта и есента, в тези периоди банките са най-агресивни с офертите си.

Кредитният анализатор Тихомир Тошев коментира пред БНР, че първият сериозен спад на лихвите по жилищните заеми тази година вече се отчита от пазара, а есента ще има още едно голямо намаление.

"Очаквам в края на годината лихвите по ипотечните кредити да се движат между 4.75% и 5.75% в зависимост от риска и типа продукти", прогнозира Тошев.

Лихвите по новите ипотеки в България вече са близки до средните за Европейския съюз и ще намаляват със спада на лихвените проценти по депозитите.

Тошев очаква съживяване на ипотечното кредитиране през тази година, което ще има своето отражение върху пазара на имоти.

"В големите градове тристайните апартаменти взеха превес над двустайните, което е новината за годината, тъй като преди кризата двустайното жилище беше най-достъпното за българина и най-търсеното. Това показва, че българите сме станали малко по-пресметливи. Имаме желание да си вдигнем стандарта на живот. Да живеем в малко по-добри и по-хубави жилища. Но сме предпазливи", подчертава Тошев.

Според него кредитите, които се теглят сега ще са добри и няма да се превърнат в лоши след време.

"Част от хората ще посегнат към спестяванията си, не само, за да купят имот, а и за други важни покупки. Но до края на тази година ще видим ръст на спестяванията, тъй като повечето хора ще останат предпазливи. Все пак този ръст ще се забавя", прогнозира Тихомир Тошев.