09:30 часа

Председателят на парламента Михаил Миков откри заседанието, като поиска от квесторите да преброят депутатите в залата, а не да разчита на регистрацията. Това се случи след 30-минутна почивка заради липса на кворум.

След преброяването на квесторите се установи, че в залата има 207 народни представители при необходими 121 за начало на заседанието. От ГЕРБ се противопоставиха на този ход на Миков. От своя страна председателят на парламента заяви, че щом не са съгласни от парламентарната група на ГЕРБ да поискат Конституционният съд да реши дали днешното заседание на Народното събрание е законно или не.

Заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев поиска поименна проверка на депутатите в пленарна зала, след като всички останали народни представители от партията на Бойко Борисов напуснаха демонстративно залата. Председателят на парламента обясни, че по правилник от ГЕРБ не могат да поискат поименна проверка сега, такава може да бъде направена най-рано след един час.

09:00 часа

ГЕРБ отново не се регистрира, като след кратката почивка, ще последва втори опит за намиране на кворум, ако това не стане, вотът на доверие ще се провали.

08:30 часа

Днес се очаква парламентът да направи втори опит за дебат по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета „Орешарски". Вчера дебатите бяха саботирани от народните представители от ГЕРБ.

Депутатите на Бойко Борисов влязоха в пленарната зала, но отказаха да се регистрират. Парламентарната група на Атака пък е на посещение в Брюксел и така кворум в залата нямаше.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни какво следва, ако депутатите от ГЕРБ и днес не се регистрират в пленарната зала: „Тази форма на парламентарен контрол е най-тежката форма, каквато е вотът на недоверие и се реализира от три до седем дни след внасянето. Изтича седмият ден. Ако ГЕРБ провали отново заседанието, очевидно е, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание".

Миков изпрати и писмо в рамките на вчерашния ден до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което цитира текстове от парламентарния правилник, отнасящи се до процедурата по вота на недоверие.

В него се припомнят последствията, ако и днес не се събере кворум в пленарната зала.