Ключът към истински цени на горивата е свободната конкуренция - при дистрибуцията, при вноса, при данъчните складове, коментира пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Народното събрание отхвърли предложението на "Атака" за шестмесечен мораториум върху цените на едро на горивата за автомобили.

Технически няма как да се наложи мораториум, отбеляза Трайков, цитиран от БТА. Той допълни, че в момента цените са толкова високи, че, освен ако не стане война в Близкия изток, няма причина да се очаква да се увеличават.

Министърът обясни, че всеки ден експерти му докладват цените в България в сравнение с останалите страни-членки от ЕС. При положение че ние имаме втория най-нисък акциз в ЕС, би трябвало и горивата да са вторите най-евтини, а те са към трето-четвърто място, обясни Трайчо Трайков. Това по думите му показва, че има още потенциал, но пък, от друга страна преди година сме били на 7-мо-8-мо място, така че сега цените са по-близо до очакваните.

Трайчо Трайков каза, че очаква резултатите от работата на КЗК, която е сезирана от министъра на транспорта за автомобилните горива, а от самия Трайков - за авиогоривата.