Споразумението АСТА не е свещена крава и в момента подписът на страната ни е под условие, заяви в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент. В коментар на протестите срещу споразумението, които ще се състоят в цяла Европа, включително и у нас, Трайков отговори, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои.

"Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане", така Трайков коментира възможността всяка добра адвокатска кантора да може да осъди приятели, които са си разменили книга по интернет, например.

"Ако бъде предложен приемлив пазарен модел, той трябва да се спазва. Ако искаш да продадеш за 50 долара нещо на някой, което той може да намери безплатно или приятелят ти, който си го е купил, да ти го даде, то това не е правилно. Ако обаче вместо за 50 долара, то струва 50 цента, повечето хора биха си го купили. Ако има такива пазарни модели, няма ли да е оправдано да се иска тези малки стотинки да бъдат платени", допълни Трайков.

"Всички страни, без изключение, през 2008 г. са дали мандат за преговори по споразумението АСТА", каза още Трайков, който припомни, че тогава управлението е било на тройната коалиция.

Европа и САЩ са инициатори на такова споразумение, за да предпазят интелектуалната собственост.

Трайков направи аналогия с парниковите газове - за да се предпази от огромните емисии парникови газове, се правят огромни рестрикции и индустрията се изтегля към останалата част от света. "Тогава емисиите са в Китай и на всичкото отгоре има още емисии, за да може продукцията да се върне в Европа. Това е перверзният ефект от този модел".

Подобна е ситуацията и с интелектуалната собственост. "Европа казва: "ние искаме нашите високи стандарти да бъдат и в целия свят. Но ако се окаже, че нещата не са толкова еднозначни, просто няма да бъде ратифицирано".