* Обновена информация!

Новата цена, на която България ще получава природния газ от Русия, ще стане ясна след приключване на преговорите, сега още няма конкретни резултати, съобщи министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

Той каза, че засега няма индикации, че ще отпаднат посредниците при доставката на газа, заради които цената му се увеличава почти двойно.

Според Трайков, следващата седмица ще се разгледа ценообразуването, за да стане ясно дали газоразпределителните фирми имат нужда от такива големи надценки.

Eто какво каза Трайков:

Първо, в началото на следващата седмица ще разгледаме анализа на ценообразуването, тоест теоретичната част на въпроса, която на първо четене не изглежда чак невъзможно голяма в сравнение със сходни цифри и проценти в други европейски страни.

Въпросът е дали наистина това е минимално необходимото, от което тези дружества имат нужда, за да си свършат работата. Дали 15 процента възвръщаемост на собствения капитал не е много голяма възвръщаемост, дали 30 процента от крайната цена не е много голям процент, като се има предвид, че това е процентът и в Германия, но пък там цената на газа е същата и сега защо разходите в България са толкова, колкото в Германия?

Например, електроразпределителните дружества работят три пъти по-евтино в България, отколкото в Германия. Може ли и газоразпределителните дружества да работят три пъти по-евтино? Това е целта на втория етап от одита, който регулаторът ще направи, той ще бъде вече регулаторен одит в целия му обем.