Загубата от приключилата стачка в Мини Марица-изток министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изчисли на няколко милиона лева, като прогнозира, че ще е под 10 млн. След като стачката е приключила за седмица, едва ли ще бъде съществена при определянето на новата цена на електроенергията в средата на годината, каза той пред bTV.

„За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и съм убеден, че хората бяха подведени", каза министърът, като допълни, че както стачката, така и исканията са го изненадали.

По 300 лв. ще получи всеки от над 7000-те работещи в мините според постигнатото споразумение. Те са за 2012 година и са свързани донякъде с наваксването на попълването на запасите от въглища. Така че надявам се, че от сега нататък ще коментираме добрите резултати, каза министърът.

Трайков допълни, че 2011 година е била много добра за мините. Добрите резултати по думите му са били постигнати от миньорите, ръководството, министерството. Повече въглища бяха добити, защото създадохме условия за това, категоричен е Трайков.

България има определен ангажимент за изграждането на възобновяеми енергийни източници – 16 на сто дял на възобновяемата енергия да 2020 година, каза още министърът. И отчете, че резултатите за 2011 година показват, че към момента страната ни надвишава ангажиментите си.

„А ги надвишаваме, защото инвестирането в такива мощности е много атрактивно. По-атрактивно отколкото е необходимо, това е което заварихме. „В крайна сметка то е атрактивно, защото за дълъг период от време се определя фиксирана, субсидирана цена", каза Трайков. Тези, които са инвестирали, спазен е законът, те имат едни условия, ние ги променяме за следващите, допълни той.