Транспортът е основният фактор за замърсяването на въздуха в София, каза за Дарик председателят на екокомисията в общината Лорита Радева. Тя представи данните от Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в Столичната община за периода 2011 – 2014 г. Програмата изследва състоянието на въздуха от 2005 до 2010 г. и

набелязва мерки за подобряването му до 2014 г., с цел намаляване на фините прахови частици и азотен диоксид, които превишават средногодишните норми, обясни още тя.

Част от мерките в програмата са насочени към дейности по подобряване на транспортната услуга в София, предвид това, че транспортът е най-големият замърсител на въздуха, обясни Радева. „Пътната настилка, качеството на транспорта и мярка, която е свързана с известна рестрикция относно влизането на транспортни средства в централната градска част", изброи тя.

За по-екологичен транспорт се работи и чрез разширяване на метромрежата и трамвайната и тролейбусната мрежа, обясни още Лорита Радева. За ограничаване на автомобилното движение в централната градска част се предвижда изграждането на кръстовища на две нива, буферни паркинги, качествени настилки и други. Работи се и по темата с чистотата на столицата, както се препоръчва още в програмата. Тя поясни, че тази година са били повишени с 1,4 млн. лв. средствата в столичния бюджет за увеличаването на миенето на улиците, особено на вътрешнокварталните улици.

През зимата да не се използва пясък срещу заледяването, а други по-екологични средства за осигуряване на проходимост. Това е предложение, което също се обсъжда, с цел опазване на чистотата на въздуха. Радева обаче коментира, че всичко опира до осигурените средства, а дейностите по почистването се обезпечават от такса смет на столичани.

Делът на замърсяване на въздуха от Кремиковци през периода не е толкова голям, колкото се е очаквало, отчете още Радева. Политиката на строго изискване на предприятията да прилагат съвременни методи за очистка на газовете от тяхната дейност е задължителна и общината ще продължи да се придържа към нея, категорична е председателката на екокомисията.

Строителството също е фактор за замърсяването на въздуха, но в ситуацията на криза, делът му е намалял. Ползването на въглища и дърва за отопление също е голям замърсител на въздуха, макар и не толкова голям, отчете Радева. По думите й за целта се работи по Програмата за саниране на сградите и подобряване на енергийната ефективност и навлизане на все повече алтернативни възобновяеми източници на енергия. Радева припомни, че с писмо от ЕК се указваше, че състоянието на въздуха в София е в незадоволително състояние.

Предстои програмата да се разгледа и гласува на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.