3.620 млн. лв. печалба отчете Трейс груп холд в края на второто тримесечие на фона на загубата в размер на 2.336 млн. лв., която дружеството отчете за същия период на миналата година.

Положителният финансов резултат се дължи на резкия ръст в нетните приходи от продажби, като най-голям дял в тях имат приходите от продажби на услуги, които са достигнали до 90.067 млн. лв. За сравнение, през второто тримесечие на миналата година приходите от продажба на услуги са били едва 39.225 млн. лв., т. е. – отчетен е ръст от почти 130%.

Почти два пъти са нараснали приходите на компанията като цяло. За периода април – юни миналата година те са били 46.174 млн. лв., докато за аналогичния период тази година са нараснали до 93.973 млн. лв., или със 103.5%.

От Трейс виждат политически рискове за дейността си заради състоянието на държавните финанси. В Междинния доклад за дейността на дружеството пише, че е поставен под въпрос паричният поток към строителните компании, а Трейс действат предимно на българския пазар, заради което са поставени в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти. Държавната политика за постигането на балансиран бюджет е свързана със замразяване на сключени договори и забавяне плащанията по реализирани такива, което също оказва отрицателни ефекти върху дейността на компанията.

Като проблем от Трейс са очертали и ниската усвояемост на европейските средства.