Автомагистрала „Тракия" се строи по европейски стандарт, а не върху пепел, както твърдяха преди три месеца от БСП. Това съобщи на специална пресконференция за обявяване на резултатите от пробите на магистрала „Тракия" в отсечката Стара Загора - Нова Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Категорично автомагистрала „Тракия" се строи по европейски стандарт. Това е 147-мата проверка на аутобана. „Тракия" е най-проверяваната магистрала в България, обясни строителният министър Росен Плевнелиев.

Той „сглоби" пъзела на това, което се случи на автомагистрала „Тракия": „Отива лицето Димчо Михалевски, взема проби от един рудник, който е на 20 км от магистралата, а не от самата магистрала, занася ги в лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя от своя страна прехвърля към несертифицирана лаборатория, като подизпълнител, а те от своя страна удобно допускат езикова грешка в документ от 15 страници, само в точка 2.1 едно изречение, една дума, езикова грешка, която е сгуропепелина, вместо сгуроотвал или сгурия. Оттам се искат оставки на министри и се поставя под съмнение честността на хиляди експерти, които си слагат подписите под тази магистрала, оттам се разхождат едни буркани по телевизионните студия на българските медии и се обяснява, че ние строим магистрали от пепел".

Плевнелиев поиска БСП и лично лидерът на партията Сергей Станишев, както и депутатът от левицата Димчо Михалевски да се извинят пред Брюксел, пред експертите, които работят по строителството на аутобана, и пред българския народ.

Последната проба на АМ „Тракия" е струвала на държавата 6750 лева. За предишните 146 проби са направени доспустими разходи по стойността на проекта, обясни Плевнелиев и каза, че няма да иска от БСП да възстанови сумата.

Началникът на ДНСК Милка Гечева уточни, че ежемесечно се проверява строителството и документацията на трите лота на „Тракия" - от Стара Загора до Нова Загора, от Нова Загора до Ямбол и от Ямбол и Карнобат.

Във връзка със строителството на лот 4 АМ „Тракия" - от Ямбол до Карнобат, инж. Лазар Лазаров от пътната агенция потвърди съмненията, че заради открити подпочвени води, които не са споменати в инженерните проучвания, ще се оскъпи строежът на последната отсечка на аутобана.

Все още екипи на пътната агенция изследват района, но когато приключат работа ще има и яснота с колко точно ще се увеличи цената на трасето. Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов повишението няма да се плати от държавния бюджет.

В средата на март от БСП поискаха оставката на регионалния министър Росен Плевнелиев с мотива, че лот 2 от аутобана се строи върху пепел от мини. От своя страна министърът, както и представителите на пътната агенция опровергаха тези твърдения.

Министър Плевнелиев уточни, че на всеки голям инфраструктурен проект има строители, които са длъжни по договор да влагат качествени материали и да ги документират с всички изследвания и анализи и те са в пътната агенция. Освен това, има възложител, който проверява чрез института и всички анализи също са там.

Още тогава Плевнелиев обясни, че няма притеснения защото никой - нито ДНСК, нито надзорниците по строителството, са подавали сигнали за подобен проблем. За да се обори всяко съмнения, бяха взети и проби от влаганите материали в началото на май след неуспешен опит през април заради лоши метеорологични условия.