Сенаторът Джон МакКейн, който беше основен противник на Барак Обама в президентската надпревара през 2008 г., твърди, че в САЩ скоро ще се появи трета политическа партия във властта.

Тя ще добие сила и облик заради недоволството на американците от икономическото положение в страната и МакКейн се шегува с Reuters, че тази партия ще се нарича „Писна ми“. Това е непреводима игра на думи – от FED, системата на централните банки в САЩ, и fed – up, идиом за омръзна ми“.

Още преди година сенаторът от Републиканската партия изказа мнението, че е възможно в САЩ да се появи нова партия, но коментарите му от вчерашния ден показват как той е затвърдил възгледите си, че политиката във Вашингтон вече не отговаря на настроенията на американците.

„Ако и двете партии не се променят, мисля, че това е неизбежно“ - казва 75 годишният политик. „Не правим нищо за хората“. По думите му американците са фрустрирани заради бавния икономически растеж, който изяжда доходите им – докато директорите на компании си раздават тлъсти бонуси върху огромните заплати.

Партийните активисти вече не определят вота на много места в САЩ – това правят независимите гласоподаватели, които се накланят почти непредвидимо в една или друга посока и решават изхода от политическата надпревара по места. Въпросът е, че независимите в момента имат само две опции.

МакКейн е изразил недоволство от своята партия, която не прави достатъчно за американците, които не могат да свържат двата края. GOP /Великата стара партия/ не прави достатъчно и за реформирането на данъчната система, която позволи на много корпорации миналата година да не платят никакви данъци.

Разбира се, сенаторът ветеран, който е известен с лоялността си, няма да започне сам да разцепва Републиканската партия отвътре. Той заявява, че ще продължи да се бори да промени нещата в нея.

МакКейн изразява съмнение, че т.нар. Чаена партия може да се превърне в така жадуваното трето. „Чаената партия е движение, не организация“ и има само временен характер. Но той остава убеден, че в един момент ще се организира група от хора, които може и да не са съгласни помежду си във всичко, но ще се дистанцират от останалите две политически сили.

Reuters припомня, че кандидатите за президент от трета партия досега са нямали успех. Най-сериозното постижение е през 1992 г., когато Рос Перо събира достатъчно гласове, за да смъкне резултата на тогавашния президент Джордж Буш – старши и да даде изборната победа на Бил Клинтън, кандидата на Демократичната партия.