Търговията на Българската фондова борса приключи с превес на мечките и нисък оборот – малко над 574 хиляди лева. Извън регулиран пазар пък се сключиха сделки с акциите на Индустриален холдинг България, Холдинг пътища, Енемона и Нов век, които донесоха 54 697 лева. Прехвърляха се малки обеми, като само по няколко позиции се изтъргуваха по-крупни количества ценни книги.

SOFIX -0.16% до 381.68 пункта

BG-40 +0.71% до 108.66 пункта

BGREIT -0.08% до 39.68 пункта

BGTR-30 -0.20% до 295.44 пункта

Единствен BG-40 успя да приключи в зеления спектър, издърпан от акциите на М+С Хидравлик. Дружеството добави 6.82% към пазарната си оценка.

Корпорация за технологии и иновации Съединение също допринесе за повишението на широкия индекс, след като акциите на дружеството поскъпнаха с 5.33%.

Третото дружество в състава на бенчмарка, което изигра роля за неговото възстановяване от загубите днес, беше Оргахим. Днес стана ясно, че акционерите са получили ново търгово предложение с цена от 86 лева за лот, по което Комисията за финансов надзор все още не се е произнесла. Средната цена за дял на компанията се покачи до 81.727 лева – с 4.98% повече спрямо достигнатото ниво в предходната сесия.

Най-силни загуби в състава на BG-40 пък претърпяха лотовете на Булгартабак холдинг. Компанията отписа 9.97% от пазарната си капитализация при едва 180 изтъргувани ценни книги. Със 7.47% се понижиха книжата на Топливо, а над 5 на сто изгубиха акциите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя и Билборд.

Повишението на SOFIX от сутринта се оказа краткотрайно. След като започнаха прехвърлянията по позицията на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя и компанията задълбочи загубите си, индексът се оцвети в червено.

За неговото понижение съдействаха и дяловете на Химимпорт и Първа инвестиционна банка, които изтриха по над 3 на сто от средната цена за брой.

От останалите банки обект на покупко-продажба бяха лотовете на Българо-Американска кредитна банка и Централна кооперативна банка, които също регистрираха загуби.

Сред губещите се наредиха и лотовете на Холдинг пътища. Дружеството отписа 2.05% от средната цена за лот.

От останалите инфраструктурни компании, обаче, Трейс груп холд покачи пазарната си оценка с малко под 2 на сто, а Мостстрой не промени достигнатата в предходната сесия цена за брой.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха още Стара планина холд /-3.96%/, Проучване и добив на нефт и газ /-2.48%/, Параходство Българско речно плаване /-1.93%/, Доверие Обединен холдинг /-3.23%/, Монбат /1.52%/, Химимпорт /-3.37%/, Еврохолд /-1.94%/, Зърнени храни България /-2.63%/ и други.

Със силен оптимизъм се водеше днес търговията по позициите на курортите. Покачване от 40% реализираха акциите на Златни пясъци. С 5 на сто скочиха лотовете на Св. Св. Константин и Елена Холдинг, а без промяна в пазарната оценка останаха Албена и Слънчев бряг.

С над 3 процента се покачиха дяловете на Българска роза – Севтополис, Оловно-цинков комплекс и Софарма логистика. Над 2 на сто добавиха към пазарната оценка обикновените акции на Енемона. С повече от процент поскъпнаха дяловете на Елхим Искра и Агро Финанс.

Класацията на биковете поведе Българска захар АД – Долна Митрополия. Собственика си смениха едва 650 акции на компанията при ръст в пазарната оценка от 151.61%.

С над 71 на сто скочиха и дяловете на Слънчо. Реализираха се 17 000 лота, което допринесе с 204 хиляди лева за оборота на борсата.

Сред най-ликвидните компании беше и Софарма. Изтъргуваха се 11 850 ценни книги, а средната цена за брой се покачи с 1.33% до 3.811.

* Акция на деня

Булленд Инвестмънтс беше най-ликвидното дружество днес с прехвърлени 42 000 акции. Средната цена за лот не претърпя изменение.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!