Публикуването на резултатите от стрес тестовете на европейските банки днес може да доведе до вълна от принудителни облигационни сделки, считат инвестиционни експерти, цитирани от Financial Times. Резултатите от стрес тестовете ще бъдат обнародвани в 19 часа българско време, след затварянето на европейската борсова търговия.

Според първоначалните резултати, около 10 от проверяваните 91 банки ще са се провалили при изискването за минимум 5% капитал по първи стълб. В това число влизат, според предварителните очаквания, четири по-малки испански банки и три гръцки банки.

Освен това огромно внимание ще се отдели на разкритията на експозициите на банките в държавен дълг, особено за страни от еврозоната. Пазарните специалисти твърдят, че и двата фактора могат да задвижат пазара, принуждавайки засегнатите от разкритията банки да вземат решения.

Същевременно тази информация ще е от изключителна полза за инвестиционните банкери и фондовите мениджъри, за корпоративните и ипотечните кредитори. Възможно е специализирани купувачи да отправят и своите оферти по придобиване на част от банковите кредитни портфейли. Възможност дава и „географското разкритие“, тоест кои национални банки от активите на какви държави се интересуват.

Други пазарни участници допълват, че информацията от банковите стрес – тестове ще е безценна, особено за банки, които не са публични и съответно нямат изисквания за разкриване на информация. Липсата на прозрачност може да е изиграла лоша шега на банките, тъй като в желанието си да скрият проблемните си активи те са отблъснали портфейлните инвеститори с потенциален интерес.

Но в сила е и другата хипотеза – в понеделник асоциацията на германските банки заяви, че разкриването на банковата информация може да доведе до „насочена спекулация“ около някои банки. Инвеститорите не са съгласни: всичко това се прави с цел прозрачност. Как ще върнете доверието в европейските банки без прозрачност?

Въпреки това остава възможността някои държави и банки да не предоставят част от информацията, изисквана от стрес тестовете. Европейският банков надзорен орган, който осъществява стрес тестовете, вчера е имал продължително заседание и запознати посочват, че един от разглежданите въпроси е бил именно какво да се прави с надзорните органи в страните, които не са се придържали към спуснатата методология.

Известно е за подобни проблеми в пет страни, включително Германия и Испания.