След като днес Европейската централна банка остави без промяна лихвените си нива, президентът на институцията Жан-Клод Трише все пак реши да даде надежда на пазарите.

 

На пресконференция след заседанието на управителния съвет той заяви, че ЕЦБ ще проведе две операции по дългосрочно рефинансиране на европейските банки през следващите 12 месеца.

 

Едната, която ще предостави неограничена ликвидност, ще стартира през октомври, като предоставяните кредити ще бъдат с фиксирана лихва.

 

Освен това ЕЦБ ще рестартира програмата си за покупка на обезпечени облигации, като стойността на тази мярка ще е 40 млрд. евро. Покупките ще се осъществяват както на първичния, така и на вторичния дългов пазар.

 

Трише подчерта призова банките да преразгледат балансите си. Според него те трябва да се обърнат към пазара за набиране на допълнителен капитал, като при нужда могат да се включат и в правителствените планове за рекапитализация.

 

Президентът на ЕЦБ не даде основания да се очаква промяна на лихвените нива на банката през следващите месеци.

 

Той обясни, че инфлацията в еврозоната остава на високи нива над 2%. В същото време ръстът на паричното предлагане остава умерен, а икономическото развитие е забавено през втората половина на тази година. Трише очаква рисковете за икономиката да продължат да се засилват, като прогнозите се характеризират с висока степен на несигурност.

 

Президентът на ЕЦБ призова правителствата да предприемат решителни действия за връщане на доверието. Те трябва да приложат мерки за консолидация на своите бюджети, а фискалните и структурните реформи трябва да бъдат проведени координирано. Според него, реформата на пазара на труда ще има ключово значение за европейската икономика в дългосрочен план.