Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове срещу мобилните оператори M-tel, Globul и Vivacom за агресивна практика - изпращане на настойчиви и непоискани търговски съобщения при провеждането на играта "Стани милионер", съобщиха от пресцентъра на институцията.

Проверката на комисията констатира, че нарушенията се повтарят. В началото на годината при провеждане на аналогична хазартна игра "СМС за милиони" - "Пари на мига", трите мобилни оператора са прилагали същата агресивна търговска практика, забранена със заповеди на председателя на КЗП.

Проверката на КЗП на хазартната игра "Стани милионер" установила, че обажданията към потребителите внушават, че участието им е безплатно, а в същото време техните отговори се таксуват.

Заблуда се съдържа и в текстовете на подканващите sms-и, посочват от КЗП. Те създават впечатление у потребителите, че вече са избрани за участие в разпределянето на наградите и единствено е необходимо да се обадят или изпратят sms. До момента в комисията са постъпили над 260 жалби на потребители във връзка с играта "Стани милионер". Най-често те се оплакват от постоянни sms атаки и заблудата, че играта е безплатна.