Дълговата криза в Европа заплашва със сериозни проблеми и руските банки, като само обезценяването на ценни книжа може да навлече на руските кредитни институции до 351 млрд. рубли загуби /над 12 млрд. долара/. Това предупреждават водещи фигури в руската централна банка – и те не спират дотук с мрачните си прогнози.

Друга заплаха за руските банки е затрудненото привличане на финансиране на европейските междубанкови пазари. Едновременно с това, банките изнасят все повече средства зад граница: чужденци, инвестирали в Русия, сега изтеглят капиталите си чрез Сбербанк и Московската Банка.

Началото на тези опасни процеси се крие в момента, когато руските банки са се изправили пред недостатъчно активно търсене на кредити. В желанието си да компенсират загубената доходност, банките са пристъпили към активно изкупуване на европейски ценни книги. Това обаче е довело до по-голяма уязвимост при понижение на котировките – каквото виждаме сега.

Ако европейските фондови пазари паднат с 20%, руските индекси ще ги последват и банките ще загубят 350 млрд. рубли, заявява пред Газета.Ру централен банкер. Потенциалните загуби се равняват на банковите печалби за половин година. За първите 7 месеца на 2011 г., руските банки са отчели над 18 млрд. долара печалба.

От централната банка съветват подопечните институции да съкращават експозициите си в акции и репо инвестициите, като отново се ориентират да отпускат кредити. Тези кредити могат и да са с по-ниска доходност, ако са дадени на устойчиви клиенти, но не са подложени на риск от европейската дългова криза.

Някои големи руски банки могат да изпшитат ликвидна недостатъчност, прогнозира още банкерът. В момента такива процеси все още не се наблюдават, но предвид това, че руските банки получават „дълги пари“ предимно от чужбина, ключови източници на финансиране могат да секнат.

Третата причина за тревоги сред руските банки е влошаването на кредитните портфейли. По руските стандарти, към 1 август 51.4% от отпуснатите кредити са първокласни, 29.9% от кредитите са с умерен риск. Значителен е рискът по 10.9% от кредитите, а безнадеждните кредити са 7.8%.

Тези данни са стряскащи, но вероятно непълни. Банките обявяват за проблемните си кредити при „добра воля“ и общото качество на кредитния портфейл в Русия не е известно дори на централната банка.

Парите бягат от Русия в търсене на по-приемлив риск: по данни на ЦБ, 30-те най-големи руски банки от началото на годината са изнесли 20 млрд. долара, което е „повод за известни притеснения“, посочва експерт. Общият нетен отток на капитал за първото полугодие е 31.2 млрд. долара.

Въпреки предупреждението, засега руската банкова система не е изложена на риск: потенциалът за загуба се равнява приблизително на годишната печалба. Най-важно за Русия е цената на петрола да не падне заради световна рецесия. Ако това се случи, то Русия ще изпита проблеми далеч не само в сектора на банките.