Петролопроводът Keystone XL, замразеният от президента Обама проект на стойност 7 млрд. долара, който възнамерява да свърже Канада с щата Тексас, отново заяви за себе си. Републиканците, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите – са успели да се наложат в Комисията по енергетика и търговия.

С 30 срещу 22 гласа, комисията реши да предложи за гласуване в цялата Камара законопроект, предвиждащ финансиране на магистрали и инфраструктура и Keystone е основният му елемент. Говорителят на Републиканската партия Джон Бонър се очаква да внесе документа за гласуване още през този месец.

Ясно е, че законът за Keystone не може да бъде приет току – така. Той трябва да мине през още няколко разглеждания в конгреса, включително през гласуване в горната камара, Сената, където Демократическата партия има мнозинство. Чак след това законопроектът ще бъде предложен за одобрение на президента, който естествено ще откаже да подпише.

Но залогът е друг: Keystone се превръща в основен елемент от предизборната надпревара 2012, коментира Reuters. Републиканците искат да превърнат нефтопровода в символ на споерд тях ненужните регулации, които пречели на създаването на работни места и енергетиката на САЩ.

Не е изключено републиканците да използват Keystone и като обменна монета в замяна на съгласието си да участват в дискусията за данъчни промени.

Миналия месец Обама зарадва еколозите, като блокира проекта ТрансКанада, предвид необходимостта от преразглеждане на маршрута, през който минава тръбата. Така както е планиран, Keystone минава през екологично чувствителни райони на Небраска.

REUTERS отбелязва, че тази политическа война се води в момент на излишък на петрол в САЩ. В Кушинг, Оклахома има толкова много суровина, че рафинериите от Средния Запад получават суровината с все по-голяма отстъпка спрямо рафинериите по крайбрежието – и останалият свят.

Същевременно производството в Канада се покачва заради нарастващия добив на петорлни пясъци. Износът на нефт за САЩ е скочил с 34% на годишна база и капацитетите на тръбопроводите са запълнени. Това води до най-ниски цени от години насам, спадащи печалби за канадската петролна индустрия начело с компаниите Suncor Energy и Canadian Natural Resources и отчаяно търсене от страна на канадците на алтернативни пазари в Азия.

Канадският премиер Стивън Харпър тази седмица пристига в Пекин с много голяма търговска мисия, посочвайки пред журналистите, че дори проектът Keystone да не бъде осъществен, Отава ще се фокусира върху износа на петрол за Китай.

Републиканският проект предвижда отчуждаване /експроприация/ на частните земи, които попадат на трасето на тръбопровода.