Все по-често се наблюдават тръжни манипулации при обществените поръчки. За това сигнализира председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Антимонополната комисия и прокуратурата подписаха споразумение за съвместна работа, с което да се подобри сътрудничеството им в тази сфера.

Тенденцията за увеличаване на тръжните манипулации се наблюдава сериозно от 2009 г., обясни Петко Николов. „Тръжната манипулация е вид картел, в който участниците манипулират търга по отношение на оценката, по отношение на стойността на поръчката, по отношение на това кой да бъде избран, по отношение на това как да бъде изпълнен самият договор за обществена поръчка.

Много често са налице съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в един търг за обществена поръчка понякога става със знанието, да не кажа с прякото участие и на възложителя, и на концендента в една поръчка или концесия", каза Николов.

Прокуратурата също има своя мотив за подобряването на работата с антимонополната комисия. „Не можем да оставим да битува в България мнението – широко разпространявано, че във всяка една процедура, обществена поръчка има прокаран личен интерес. Това е ужасяващо. Ние ще се опитаме да дадем сигнал на Европейската комисия и европейските институции, че това нещо няма да се случва занапред в България", каза зам. главният прокурор Камен Михов.

От антимонополната комисия потвърдиха, че и в момента се работи по случаи с манипулиране на обществените поръчки.