Турците са на педал за покупката на гръцки острови. Апетит да си напазарува поне три от тях е декларирал пред вестник Todays Zaman представител на най-голямата строителна компания в Турция. Богаташът си е харесал остовите Лихнари, Каитсоници, Мики Аморгос, Кадиотиса, Наусика и Вувало. Всеки от тях е с големина от 10 000 до 2 млн. квадратни метра.

Гърция, която е една от членките на Европейския съюз и еврозоната, изпадна в невъзможност да плаща по дълговете си. Публичният й дълг е  един път и половина по-голям от Брутния й вътрешен продукт. Макар да й бе помогнато със € 110 млрд. през миналата година, страната има нужда да си осигури финансиране и по други начини. На дълговите пазари инвеститорите не са склонни да изкупуват нейни ДЦК без да им се гарантира висока лихва. Така една от възможностите за Гърция да си набави необходимите средства, е продажбата на активи, като за тази година са заложени приходи от приватизация в размер на € 50 млрд.

Продажбата на острови е един от обсъжданите варианти, макар че това разпалва гореща политическа дискусия, защото ако турските инвеститори действително успеят да сложат ръка на тези острови, то териториално Турция ще успее да се разшири. Освен това ще получи още една възможност да развие туризма, в който през последните години доказва, че е сила.