Политическата криза в Турция е струвала на икономиката на страната 100 милиарда долара, обяви вицепремиерът Бюлент Арънч на фона на съживяването на финансовите пазари след резкия спад в последните дни. 

В понеделник турските акции и лирата прекъснаха негативните си серии от последните няколко седмици. Основният индекс на фондовата борса в Истанбул скочи с 6.4 на сто само за ден, а местната валута поскъпна до 2.12 USD/TRY, след като достигна историческо дъно от 2.18 USD/TRY е петък. 

"Говорим за щети за над 100 милиарда долара", заяви Арънч след края първото заседание на обновеното турско правителството, в което има десет нови министри. 

Според турски анализатори поевтиняването на лирата може да се окаже добро за икономиката на страната, тъй като ще стимулира износа и ще ограничи вътрешното потребление, помагайки на държавата да ограничи дефицита в капиталовия баланс. 

Въпреки това опасенията на инвеститорите остават силни. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган реши да се пребори с кризата с твърда ръка като наруши грубо принципа на разделение на властите в Турция, заплашвайки за пореден път през тази година демокрацията в страната. 

Политическият скандал беше предизвикан от разследване за корупция, което достигна до най-високите етажи на властта в страната, включително до синовете на трима министри и до семейството на самия Ердоган. В отговор, прокурорът, водещ следствените действия беше сменен, а над 100 началници на полицейски управления, участвали в арестите или събирането на доказателства бяха уволнени. 

Междувременно турската централна банка е похарчила 2.4 млрд. долара в подкрепа на лирата от 24 декември насам, включително и 600 млн. долара само в понеделник, по данни на BGC Partners. Днес банката се готви да налее още 600 млн. долара, за да предотврати ново поевтиняване на местната валута. Така нетните валутни резерви на Турция ще намалеят до по-малко от 38 млрд. долара, което е нищожна сума на фона на размера на икономиката на страната. Спешните действия на централната банка също изглеждат политически оправдани. През 2014 г. предстоят местни избори и Ердоган не иска инфлацията да заплаши победата на неговата партия. 

Въпреки това лирата днес поевтинява с 1.01%, до 2.14 USD/TRY, а инвеститорите продължават да изтеглят капитали от турската икономика, уплашени от действията на премиера срещу демокрацията в страната. Ако Ердоган продължи в същия дух, той неизбежно ще стигне и до мерки за ограничаване на свободата на капиталовите пазари. 

Съпредседателката на съвместната комисия ЕС-Турция към европарламента Хелене Флотр определи като "безотговорни" действията на турския премиер. 

Тя критикува Ердоган за това, че е обвинил полицейските служители за това, че разследвали корумпирани лица, свързани с властта. По нейните думи е странно да обвиняваш разследващите органи, вместо да призовеш за повече гласност по обвиненията срещу корумпираните. 

Изявлението на Флотр дойде, след като в петък висшия държавен съвет отмени декрета на правителството на Ердоган, задължаващ полиция и прокуратура да уведомяват ресорните министри за всички разследвания. Евентуалното прилагане на това решение би дало на правителството предварителна информация за всички разследвания и възможност те да бъдат блокирани. 

"Говорим за сериозна политическа криза и ЕС трябва открито да вземе страна в защита на върховенството на закона", категорична е Флотр.