Турският изследователски кораб "Барбарос" влезе тази сутрин в изключителната икономическа зона на Кипър в рамките на програма за проучване на газовите и нефтените находища южно от острова.

Това съобщи по радиото кипърския министър на отбраната Христофорос Фокаидис. Той добави, че кипърските власти внимателно следят "провокационните и незаконни" действия на Анкара, които нарушават морското право и подкопават сигурността в региона.

Фокаидис изтъкна още, че в момента тече заседание на Националния съвет – главният координационен орган към президента Никос Анастасиадис, в който влизат лидерите на всички парламентарни партии. Очаква се съветът да вземе решение как да реагира на действията на Анкара.

В началото на октомври Турция уведоми, че резервира голяма част от акваторията на Източното Средиземноморие, южно от Кипър, където от 20 октомври до 30 декември изследователският кораб "Барбарос" ще извършва проучвания.

Във въпросната зона попадат 3 блока с евентуални находища на нефт и газ. Сред тях е и секторът, в който в момента италианският енергиен гигант Eni в консорциум с корейската компания Kogas поставят сонди в съответствие със споразумение с правителството на Република Кипър.