През следващото десетилетие Турция може да надмине Великобритания като консуматор на електроенергия и да заеме трето място в класацията на държавите в Европа, пише Today's Zaman. Южната ни съседка се надява да капитализира добре ползите от прираста на населението, бума на икономиката, стратегическото си положение между Европа и Азия и достъпа до евтините ресурси от природен газ (Ирак, Азербаджайн). Ако успее да изгради позицията си на ключова държава в енергийните обмени в региона, Турция може да се превърне в стратегически икономически и политически играч в Централна Азия, Близкия Изток и Европейския съюз.

От 75 млн. души население към днешна дата, през 2025 година Турция се очаква да надмине Германия с нейните 82 млн. жители към момента. Икономиката на страната е в бум, независимо от това, че кризата в Европа забави растежа. Правителството се опитва да изгради местния електроенергиен пазар по начин, който да го направи централен за Югоизточна Европа и централна Азия.

Енергийната консумация на Турция се е увеличила с 9.2% до 118.8 млн. тона нефтен еквивалент през 2011 година, спрямо предходната 2010 година. Това е най-големият годишен ръст в Европа и Евразия, показва анализ на енергийния гигант British Petroleum. За сравнение, през този период в региона като цяло е отчетено свиване на енергийното потребление с 0.5%.

Годишно търсенето на енергия в Турция възлиза на 210 TWh, като очакванията са, че през следващите години до 2023 ще има нарастване на търсенето с 6 до 9%. По този показател южната ни съседка се доближава до Германия и Франция.

През този месец германската енергийна борса European Energy Exchange и турската електрическа компания TEIAS подписаха меморандум за разбирателство, по силата на който ще си партнират за изграждането на енергийна борса в Турция. По думите на германските партньори, Турция е многообещаващ пазар, но се нуждае от разширяване на капацитетите с подсилване на преносните мрежи и строежа на нови генерационни централи. За тези дейности биха могли да помогнат чуждестранни инвеститори, посочват от EEX.

Постигнатата либерализация на енергийния пазар на този етап е достатъчно привлекателна за инвеститорите. Германската E.ON опипва почвата за работа в Турция, като преговаря за партньорство с Dogus Holding, пише Zaman. Най-големият му конкурент, RWE, също гледа към Турция, още повече, че се очаква да приключи със строителството на 775 MW газова централа в Денизли (Denizli).

Най-голямата енергийна компания в Австрия, Verbund, също търси път към пазара в Турция, като интересите й са в областта на възобновяемите източници на електроенергия и си партнира по проекти в тази сфера с Енерджиса (Enerjisa) и Сабанджи Холдинг (Sabanci Holding).

Потенциалът на Турция е голям и по отношение на природния газ. Руският монополист Газпром, който доставя 40% от газа за Европа, отчита позициите на страната като територия, на която може да се изгради транспортен възел за руския газ. Страната е подходяща за приемане и дистрибуция и на азербайджански газ, като плановете са до 2017 година да се доставят 16 млрд. куб. метра газ, от които 6 са за задоволяване на местното потребление, а 10 са за останалите клиенти в Европа.

В по-дългосрочен план може да се разработят варианти за доставка на газ от Ирак, Туркменистан и Иран. Освен всичко останало Турция има и собствени находища на природен газ.

Проблем по отношение на развитието на газовия пазар в Турция е, че той не е така либерализиран, както електроенергийния. В голямата си част той е контролиран от държавната компания Боташ (BOTAŞ). Тя е основният вносител на суровина и контролира разпределителната мрежа, но намеренията на властите са това да се промени.