Турция е решила да изгради третата си ядрена централа в Инеада, на 10 км. от българската граница. Това съобщи днес пред Sabah, турският министър на енергетиката и природните ресурси Алабуюн Али Ръза.

"Ядрената енергия от съществено значение за нас '', заяви Али Ръза предизборно. "С трета атомна електроцентрала ще подкрепим нашите приятели в Инеада".

Той поясни, че все още не е ясно каква технология ще се използва за проекта, но вероятно ще е същата като тази в другите две турски АЕЦ.

За изграждането на мощността край Инеада вече са подписани меморандуми с китайски компании и с американската Westinghouse. По думите на Али Ръза японски инвеститори също имат интерес към проекта за третата турска АЕЦ.

Инеада е курортно градче, недалеч от българската граница, в провинция Къркларели. Проектът за АЕЦ в региона не среща одобрението на местното население, нито на гражданите на най-големия турски град, Истанбул.

Целта на проекта обаче е да осигури стабилно захранване с електрическа енергия на европейската част на Турция и по този начин да стимулира инвестициите в региона.